Στο πανεπιστήμιο, στο ναό αυτό της γνώσης, άνθρωποι εργάζονται σε καθεστώς δουλείας…

…στις 6/7, λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης απολύεται η καθαρίστρια Μαλκοζάτα Ποτυράλα, που εργαζόταν στην εταιρεία “Σταματίνα Αλεξίου και Σία ΕΕ καθαρισμοί κτηρίων”. Η απόλυση αυτή θα ανακληθεί άμεσα υπό την πίεση των αλληλέγγυων. Στις 13/7 θα ακολουθήσει μια πιο χυδαία κίνηση της εργοδοσίας, καθώς η Μ.Π. Θα απολυθεί διότι ζήτησε άδεια για να επισκεφθεί, στην Πολωνία, τον πατέρα της που ήταν άρρωστος. Και η δεύτερη αυτή απόλυση θα ανακληθεί με τον ίδιο τρόπο, η εργοδοσία όμως θα επιμείνει απολύοντας, οριστικά πια τη Μ.Π. στις 27/7. Κάποιες μέρες αργότερα, στις 15/10, η επιθεώρηση εργασίας θα κρίνει παράνομη την απόλυση. Παρ’ όλα αυτά, η Μ.Π. παραμένει άνεργη.

Τα παραπάνω γεγονότα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση εξαίρεση, αλλά χαρακτηριστικό δείγμα της καθημερινής συμπεριφοράς των εργολάβων μέσα στα παν/μια. Η τρομοκρατία των αφεντικών στο χώρο του καθαρισμού είναι ο κανόνας: οι καθαρίστριες δεν προσλαμβάνονται από το πανεπιστήμιο αλλά από εργολαβικές εταιρίες υπενοικίασης εργαζομένων στις οποίες συνήθως αναγκάζονται να υπογράφουν λευκές συμβάσεις, με αποτέλεσμα να τους χρωστάνε δεδουλευμένα τα οποία δεν πληρώνονται ποτέ ή να τους κρατάνε παράνομα ένα τμήμα του 13ου και 14ου μισθού, ενώ άλλες φορές δουλεύουν τελείως μαύρα και ανασφάλιστα. Αυτή η σύγχρονη μορφή δουλεμπορίου συμπληρώνεται από την τρομοκράτηση των εργαζομένων από τους προϊσταμένους, τους ρουφιάνους και τους τραμπούκους που προσλαμβάνουν τα αφεντικά ώστε να βεβαιώνονται πως η δουλειά τους θα γίνεται αποτελεσματικά μέσα σε ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας.

Kόντρα στο φόβο που επιβάλλεται από τα αφεντικά και υπό την πίεση της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης ενάντια στις εργολαβίες, το παν/μιο διέταξε ΕΔΕ για την περίπτωση της Σ.Αλεξίου. Η έρευνα επιβεβαίωσε αυτά που ήδη ξέραμε: α) ότι δεν καταβάλλονταν στις εργαζόμενες καθαρίστριες οι προβλεπόμενες αποδοχές ενώ αναγκάζονταν να υπογράφουν ασυμπλήρωτες λευκές αποδείξεις, β) ότι για την επιπλέον απογευματινή εργασία η Αλεξίου δεν πλήρωνε ασφαλιστικές εισφορές και γ) ότι οι εργαζόμενες αναγκάζονταν να παίρνουν άδειες άνευ αποδοχών. Η δυναμική και από τα κάτω κινητοποίηση αλληλέγγυων, φοιτητών και εργαζομένων, ανάγκασε τον αντιπρύτανη να υποσχεθεί την επαναπρόσληψη της Μ.Π. και την, έτσι κι αλλιώς σύμφωνη με το νόμο, εκδίωξη της Αλεξίου από οποιοδήποτε μελλοντικό διαγωνισμό καθώς κρίθηκε έκπτωτη. Οι εργολαβίες εκτός των άλλων είναι και ζημιογόνες για το παν/μιο κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο αντιπρύτανης ο οποίος υποσχέθηκε ακόμη να την προσλάβει το παν/μιο προσωρινά. Τίποτα από αυτά δεν έχει συμβεί. Μάλιστα η Αλεξίου, με απύθμενο θράσος, κυκλοφορεί κείμενο μεταξύ των εργαζομένων, με το οποίο,  επιδιώκοντας να μη χάσει την εργολαβία και χρησιμοποιώντας την άρνηση του δεύτερου υποψηφίου εργολάβου να κρατήσει τις ίδιες εργαζόμενες, τις απειλεί με απολύσεις σε περίπτωση που αυτή φύγει!

Απέναντι σε αυτό το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, η σιωπή οποιουδήποτε από εμάς, είτε είναι καθηγητής είτε είναι φοιτητής, δε μπορεί παρά να σημαίνει συνενοχή. Να μην αφήσουμε καμία εργαζόμενη μόνη της απέναντι στα αφεντικά. Μόνο όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να τσακίσουμε το φόβο.

  • ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΑΠ’ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
  • ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΜΙΑ
  • ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΗΣ ΜΑΛΚΟΖΑΤΑ ΠΟΤΥΡΑΛΑ

Ανοιχτή πρωτοβουλία Παν/πολης ενάντια στις εργολαβίες και την απόλυση της Μαλκοζάτα Ποτυράλα

Δημοσιεύθηκε στην προκυρήξεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.